Duurzame en gedragen gebiedsontwikkeling door co-creatie

 

Voor gedragen resultaten moet je samenwerken. Dat weten we allemaal. Immers: alleen ga je sneller, samen kom je verder.

 

Maar: goed samenwerken is best lastig. Mensen luisteren niet goed naar elkaar, kunnen zich slecht in elkaars standpunt verplaatsen of staan gewoon niet open voor samenwerking. Het kan ook zijn dat je niet de juiste mensen aan tafel hebt. Nog lastiger is samenwerking tussen overheden en inwoners. Het vertrouwen in de overheid is laag, en dat maakt het voor ambtenaren en bestuurders lastig om inwoners op een succesvolle manier te betrekken. Toch ben ik ervan overtuigd dat het wel kan. Een goede samenwerking met resultaten waar iedereen achter staat. En dat doe ik via co-creatie.  

 

Co-creatie is een samenwerking waarbij alle deelnemers invloed hebben op het proces en resultaat. Dat is dus meer dan participatie, waarbij je als inwoner vaak maar weinig kunt bijdragen. Co-creatie gaat uit van gelijkwaardigheid van alle partijen, waarbij openheid en vertrouwen noodzakelijk is. Het is een goed instrument om in te zetten bij complexe processen en veranderingen. Voor een goed resultaat is het belangrijk om in een vroeg stadium te starten met de samenwerking, juist als er nog veel ruimte is in vorm en richting. Dat geeft de ruimte voor echte gelijkwaardigheid. Ik help je graag een stap te zetten in de goede richting.  

 

Wat ik doe

  • Als onafhankelijk procesbegeleider bewaak ik de randvoorwaarden voor co-creatie
  • Ik zoek samen met de betrokken partijen naar manieren om plannen voor iedereen succesvol te laten zijn
  • Ik creëer draagvlak door te luisteren naar de belangen achter de vraag, door interactieve processen en bijeenkomsten te organiseren, door mensen en belangen aan elkaar te verbinden
  • Ik ontwerp een proces met heldere kaders en doelen en waarin de juiste partijen aangehaakt worden

 

Gebiedsontwikkeling doe je niet in 1 dag. Er zijn meerdere bijeenkomsten nodig om van richting naar resultaat te komen. Omdat zulke processen zich vaak ontwikkelen tijdens de uitvoering, werk ik op uurbasis, voor bijvoorbeeld een halve of hele dag in de week gedurende een half jaar. 

 

Ik denk graag met je mee over een goede aanpak van jouw situatie! 

 

Facilitator / dagvoorzitter 

Naast de langere trajecten van gebiedsontwikkeling kun je mij ook inzetten als facilitator en dagvoorzitter bij eenmalige bijeenkomsten. Als facilitator begeleid ik het groepsprocessen en zorg dat de groep het beste uit zichzelf kan halen. Als projectleider, teamleider of programmamanager heb jij dan je handen vrij om mee te doen met de bijeenkomst. 

 

Herken je jezelf hier in?  

  • Je wilt een brainstorm organiseren in je team of met samenwerkingspartijen, maar je bent zelf niet zo creatief
  • Je wilt de ervaring die je hebt opgedaan vastleggen door een goede evaluatie maar hoe? 
  • Je wilt je project een vliegende start geven met een projectstart-up maar houdt zelf graag de handen vrij om mee te kunnen doen
  • Als voorbereiding op een gebiedsproces wil je een stakeholderanalyse uitvoeren en kunt wel wat hulp gebruiken 

 

Bij dit soort vragen help ik je graag met het ontwerpen en begeleiden van je bijeenkomst.  Een online bijeenkomst, of in het echt. In een zaaltje of buiten op de hei. Samen kijken we naar je doelen en kernvragen, en ik maak een programma op maat met verschillende werkvormen. Ik faciliteer de sessie en na afloop heb jij waardevolle input gekregen, en zijn de deelnemers betrokken en enthousiast. Iedereen blij!

 

Neem contact met me op om te kijken wat ik voor je kan doen. Samen kijken we naar wat je precies wilt en wat de opbrengst zou moeten zijn van je bijeenkomst. Op basis daarvan maak ik een inschatting van de kosten. Een indicatie: afhankelijk van de benodigde voorbereiding (ontwerpen, afstemmen, voorbereiden, begeleiden en afronden)  kun je mij inschakelen vanaf € 1250 voor een bijeenkomst van een halve dag.